foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


+381 11 2160 752
sah.zurn@yahoo.com

R A D

Šahovski klub

KOMENTAR S’POVODOM: Kraj ili početak?

sk rad logoDugotrajno pripremane aktivnosti dve „šahovske porodice“ i njihovih sledbenika konačno su rezultirale „pobedom“?! U nedelju, 24. jula 2016. godine, na Skupštini ŠS Beograda, izabran je predsednik u ličnosti gospodina Ivana Marinkovića. Za je glasao 41 delegat, protiv 21, a nevažećih je bilo dva listića. Jedan vašeg komentatora.

„Uspeh“ vredan pažnje postignut je kao posledica neskrivene (i jasno izražene) želje imenovanog da se domogne fotelje prvog čoveka šaha u Beogradu. Da je želja bila „prevelika“ pokazuje podatak da je internacionalni majstor i šahovski pedagog uspeo tek u svom četvrtom pokušaju! A nema sumnje da je bio spreman da se kandiduje za predsedničku fotelju – sve dok ne pobedi.

Da li se to kosi sa pojmom dostojanstva ili ne – odgovor nije lako dati, ali svakako nije dostojanstveno to što se, kao predsednički kandidat, neposredno uključio u predlaganje svih organa i komisija Skupštine?! Dostojanstveno nije, ali korisno jeste – za svaki slučaj!?

Posle ove pobede, pobednici se osećaju „pobednički“. Istina, postavlja se pitanje da li je ovo kraj borbe za preuzimanje vlasti u ŠS Beograda ili će predstavljati početak borbe da se ona sačuva. Jer, kako stoje stvari, nema sumnje da dosadašnji predsednik smatra da je do njegove smene (i Upravnog odbora) došlo na nelegalan način. To bi moglo da znači da predstoji sudski proces, sa nikako dobrim posledicama za šah u Beogradu i Srbiji. 

No to je ono što vaš komentator smatra pitanjem (problemom) formalne prirode. A šta je sa suštinom?

Naravno da će vreme biti to koje će dati pravi odgovor. Ali, moj utisak se razlikuje od onog koji sam imao na početku ovih događanja. Sada sam ubeđen da iza ove „Akcije“ stoje lični i grupni interesi, ali i da su protagonisti ovog „šahovskog prevrata“ imali nerealnu sliku obaveza koje na ovaj način preuzimaju. To se u mnogome uklapa u poznatu izreku „što čovek više zna, shvata koliko ne zna i obrnuto“. A to je ne manje opasno od iznete konstatacije da iza „Akcije“ stoji poznati „šahovski radnik“ iz regiona.

U prilog tome treba podsetiti na „Predlog mera“, koji je grupa beogradskih klubova dala u cilju prevazilaženaj postojeće situacije u našem šahu – a koje su lideri „Akcije“ odbili. Zanimljivo je kako je to objasnio predsednik Ivan. Na pitanje jednog njegovog prijatelja - šta će ti predsednička funkcija ako ti veliki klubovi ne daju podršku? – Ivan je, kako kaže, smireno odgovorio: predsednik mora biti izabran! 

Dakle, od početka oštro – nema kompromisa sa „idejama“ i koncepcijom lidera „Akcije“. A to potvrđuje i oštar nastup Dejana Nestorovića, koji je na diskusiju u kojoj je pomenuto da se sa načinom na koji se „promene“ vrše ne slažu klubovi kao što su BAS, Beograd, Crvena Zvezda, RAD..., odgovorio: „Šta hoćete, na vlasti ste 20 godina!“ To što nije dovoljno učitivo – nije problem. Najstrašnije je što je neistinito. Tako npr. iz ŠK RAD, izuzev 2005. godine, niko nje bio član nijednog organa u ŠS Beograda, a ni u ŠS Srbije.

To su samo „delići“ iz onoga što se događalo na Skupštini, koja je dugo trajala. Nepotrebno, jer se sve znalo unapred. Zato vaš komentator u raspravi nije ni učestvovao. 

Miloš Jovičić, 25.7.2016.