foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


+381 11 2160 752
sah.zurn@yahoo.com

R A D

Šahovski klub

 

gp rad logoGrađevinsko preduzeće “Rad”, osnovano je 27. februara 1947. godine kao preduzeće republičkog značaja. Tokom svog dugog postojanja “Rad” je projektovao i izgradio brojne industrijske, javne, poslovne, administrativne i stambene objekte u Srbiji i na prostorima nekadašnje Jugoslavije, ali i širom sveta, koji po svojoj veličini, trajnosti i načinu izgradnje predstavljaju najviše domete domaće i svetske arhitekture.

U svetske bisere arhitekture i građevinarstva svakako spadaju “Avalski toranj” i “Vodotornjevi” u Kuvajtu, ali su od nesumnjive vrednosti i mnogi drugi značajni objekati, od kojih ćemo navesti samo neke: poslovni objekti bivšeg CK na Ušću, bivšeg SIV-a, “Politike” i “Jugopetrola”, poslovna kula Geneks-a, stanbene kule istočne kapije Beograda, stambeni blokovi 61/64 na Novom Beogradu, Sportski centar 25. maj, hotel “Hyatt”, Hangar JAT-a, termoelektrane u Obrenovcu i Kostolcu, fabrika cementa u Beočinu, brojni silosi i dr.

Takođe, u vremenu svoje naveće ekspanzije – kada je broj zaposlenih prelazio brojku od 8.000, građevinari “Rad”-a izgradili su “Hemijski kompleks KOL I” u Iraku, čija je vrednost iznosila 1,2 milijardi (tadašnjih) dolara, zatim zgradu BAS-a u Bagdadu, “projekat 269” i bolnice MPC – takođe u Iraku, aerodrom u Kuvajtu, a nešto kasnije veoma uspešno izgrađeni su objekti u Novosibirsku, Rigi, Lenjingradu (sada St Petersburg), Moskvi, Sizranju, Novokuznjecku i drugim krajevima bivšeg Sovjetskog Saveza.

U toku svoje 68 godina duge istorije, nastojeći da se prilagođava prilikama u društvenom i privrednom okruženju, RAD je doživljavao brojne organizacione transformacije. U poslednjoj je 10. jula 1997. godine osnovana RAD Holding kompanija d.p., koja je bila registrovana za tzv. holding poslove, dok su izgradnja i za nju logistička podrška bili organizovani u tzv. zavisnim preduzećima. Bio je to pokušaj i da se saniraju posledice iz perioda 90-tih godina kada su sankcije, odnosno ekonomski embargo i enormna inflacija ozbiljno “uzdrmale” poslovanje građevinskog giganta, koji se, kao i neki drugi veliki proizvodni i izvozno orijentisani kolektivi u zemlji, nije dovoljno dobro snašao u postojećem društvenom i privrednom okruženju i dospeo u velike teškoće.

Posle svega, od početka 2012. godine o čuvanju slavne tradicije građevinara RAD-a brine RAD GRUPA DOO, koja, i pored ukupnih teškoća u privrednom okruženju – posebno u grđevinarstvu, uspeva da smogne snage i nađe načine da pomogne aktivnosti ŠK RAD – sve u okviru “Kulturno sportskog centra RAD”.

Već su navedeni objekti kojima se neimari RAD-a s pravom mogu ponositi. Naravno, posebno mesto zauzimaju “biseri” svetske arhitekture i građevinarstva: Avalski toranj i Vodotornjevi u Kuvajtu.

 

biseri rada

 

RAZNI OBJEKTI

 • 01 Stambena zgrada na Vozdovcu
 • 02 Bivsa zgrada CK SKJ - Novi Beograd
 • 03 Zapadna kapija - Novi Beograd
 • 04 Istocna kapija Beograd
 • 05 Palata Srbija - Novi Beograd
 • 06 Hangar JAT-a Surcin
 • 07 Poslovna zgrada RAD - Novi Beograd
 • 08 Hotel HAYAT Beograd - Novi Beograd
 • 09 Stambeni blog 61 - Novi Beograd
 • 10 Bezanijska kosa Blok 8 - Novi Beograd
 • 11 Poslovni centar EBC - Novi Beograd
 • 12 Poslovni centar Blok 19a - Novi Beograd