foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


+381 11 2160 752
sah.zurn@yahoo.com

R A D

Šahovski klub

Biografija predsednika

milos jovicic predsednik

Miloš Jovičić je rođen 17. februara 1947. godine u Požegi. U Beogradu živi od 1950. godine gde je završio osnovnu školu, gimnaziju i Mašinski fakultet, na kome je diplomirao 1971. godine.

Šah je naučio u šestoj godini, a najbolje rezultate u omladinskoj konkurenciji postigao je 1965. godine: 2. mesto na Prvenstvu Beograda, deoba 1. mesta na Prvenstvu Srbije i deoba 4. mesta na Prvenstvu Jugoslavije.

Zbog zauzetosti na studijama i kasnije na radnom mestu retko nastupa na turnirima, ali ipak osvaja titulu nacionalnog majstora 1980. godine, a balove za internacionalnog majstora 1984. i 1987. godine. 

Poseduje licencu FIDE trenera (FIDE TRAINER - Licenced).

Kao standardni prvotimac beogradskog Rada dugo godina nastupao je na takmičenjima Prve i Druge savezne lige, a u periodu od 1981. do 1985. godine igrao je u ekipi koja je tri puta osvajala Kup Srbije i na Kupu Jugoslavije osvojila po jednu srebrnu i bronzanu medalju.

Nastupao je dva puta za reprezentaciju Srbije u mečevima protiv Štajerske i igrao u selekciji Jugoslavije u takmičenju za "Mitropa kup" 1990. godine u Lajbnicu.

Kratak pregled šahovskih rezultata može se završiti podatkom da je 1. januara 1983. godine na Jugoslovenskoj rejting listi delio 50. mesto, da je u periodu od 1983. do 1986. godine imao rejting preko 2400 (max 2415).

Već dugo ne nastupa na pojedinačnim turnirima, a poslednje uspehe postigao je 1989. godine na open turniru u Kaorlu (Italija) gde je delio prvo mesto sa internacionalnim majstorom Barleom i 1991. godine u Beogradu, na open turniru "Energoprojekta", kada je takođe delio prvo mesto sa rusom Nevostujevim, a ispred ruskih igrača Averkina i Vlasova i plejade jugoslovenskih mladih igrača, Kapatenovića, Ćertića, D. Nestorovića, G. N. Todorovića i drugih.

Ta godina praktično znači i završetak njegove takmičarske karijere, jer 21. novembra 1991. izlazi prvi broj časopisa "Šahovski žurnal" čiji je osnivač, vlasnik i glavni urednik. Časopis je opstao i redovno izlazio i u vreme poznate hiperinflacije 1993. i NATO bombardovanja 1999. godine, a do marta 2002. godine štampano je ukupno 115 brojeva - najviše u istoriji jugoslovenskog šaha. Od maja 2004. do januara 2007. godine bio je glavni i odgovorni urednik časopisa "Moderni šah" za ukupno 33 izdanja.

Njegov publicistički rad rezultirao je i sa dese knjiga u seriji "Modern Chess", koje su iz oblasti otvaranja i specijalnog su - repertoarskog karaktera, a šest je objavljeno i na disketama (BOOKUP) u SAD. Autor je četiri toma knjige “Najkraći put do majstorstva”. Prvi je objavljen 2002. godine u izdanju "Šahovskog informatora", a drugi, treći i četvrti 2013., 2014. i 2015. godine u izdanju Šahovskog kluba "Rad".

Idejni je tvorac i osnivač škole šaha za mlade - "Škola šampiona", koja od oktobra 1996. godine radi pri šahovskom klubu "Rad". U relativno kratkom vremenu, njegova učenica Jelena Miloradović osvojila je dve titule omladinske prvakinje Jugoslavije - 1997. i 1998. godine. U drugom ciklusu rada "Škole šampiona" od 2003. do 2006. godine, u kome su učestvovali najbolji mladi šahisti Srbije, bio je glavni predavač, a poseban doprinos imao je u razvoju Jovane Erić, koja je sa 18 godina pobedila na "Osmomartovskom velemajstorskom turniru", a sa 19 godina postala seniorska prvakinja Srbije. Značajan doprinos dao je razvoju, posebno u delu teorijskih priprema, mnogih šahista i šahistkinja - članova ŠK "Rad", ali je od posebne važnosti onaj budućem šampionu i olimpijskom reprezentativcu Srbije – velemajstoru Nikoli Sedlaku.

Iznašao je nove forme za popularisanje drevne igre, koje su afirmisane u više priredbi pod zajedničkim nazivom "Šah je igra za druženje". Ove manifestacije predstavljaju zajedničke skupove šahista, umetnika, novinara, sponzora i uglednih ljudi iz društvenog života i kao takve predstavljaju nešto posebno u svetu šaha.

U Šahovskom klubu "Rad" obavljao je funkcije predsednika, generalnog sekretara i kapitena, a od posebnog značaja je formiranje "Kulturno sportskog centra RAD" u kome su stvoreni izvanredni uslovi za razvoj takmičarskog i obrazovnog šaha – sve do Šahovske akademije. Prema postojećem planu i programu, u kome će osnovu činiti četiri knjige "Najkraći put do majstorstva", početak Škole šaha planiran je u prvoj polovini 2015., a Šahovske akademije do kraja 2016. godine.  

Ipak, najveće šahovsko priznanje predstavlja izbor za selektora šahovske reprezentacije Jugoslavije (2000 - 2001.), koju je uspešno predvodio 2000. godine na Olimpijadi u Istanbulu.

Kao diplomirani mašinski inženjer obavljao je više odgovornih poslova i funkcija u preduzećima građevinskog preduzeća "Rad" (direktor OOUR-a, glavni inženjer preduzeća, pomoćnik generalnog direktora, predsednik upravnog odbora, zamenik generalnog direktora i dr.), a od 2007. godine je generalni direktor.

 

Kulturno-sportski centar

Kulturno sportski centar RAD

IZ RADOVE ISTORIJE

rad 30 god

 

olimpijke

Dan gradjevinara Srbije

02 zajednicki snimak nagradjenih

Zanimljivosti

tabla