foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


+381 11 2160 752
sah.zurn@yahoo.com

R A D

Šahovski klub

ŠAH: sport, nauka i umetnost

20170710 sanja vuksanovic 01Poznata je dilema da li je šah sport? Naravno, potpuno je pogrešna i posledica je nedopustivog neznanja o drevnoj igri, koje proizvodi nedopustivo pogrešne zaključke. U knjizi “O ŠAHU I ŠAHISTIMA ne samo potezima na 64 polja” to je objašnjeno i dokazano na ubedljiv način. Objasniti da šah u sebi sadrži i elemente nauke – najmanje je teško. To je nesumnjivo.

Najteže ali i najlepše je upustiti se u sagledavanje šaha kao umetnosti. Najčešće se to čini tako što se prikazuju čari i lepote šahovskih kombinacija ali i prelepih pozicionih ostvarenja – od vremena “romantike” sve do današnjeg vremena, tzv. “modernog šaha”. I tu nema spora. Ali kao da se zaboravlja poseban utisak koje šahovske dive, u još većoj meri, sve to začine jednom drugom lepotom – svojim izgledom.

Zaista, nema sumnje da među šahistkinjama ima znatno više lepote u odnosu na druge sportove. To se može dokazati na više načina, a najubedljiviji je što se kod njih veoma često ostvaruje sjajan spoj (i sklad) fizičke lepote i snage uma.

Detaljnije na ovu temu – nekom drugom prilikom – a ovom bićemo konkretni i jednu šahovsku damu pokazati samo u slikama – bez reči. One su nepotrebne!

Znamo da je to nepotrebno, ali ipak: radi se o velemajstoru Sanji Vuksanović, šampionki Jugoslavije iz 1992. godine, višestrukoj olimpijskoj reprezentativki i višegodišnjoj članici RAD-a.

  • sanja_vuksanovic_01
  • sanja_vuksanovic_02
  • sanja_vuksanovic_03
  • sanja_vuksanovic_04
  • sanja_vuksanovic_05
  • sanja_vuksanovic_06
  • sanja_vuksanovic_07

Kulturno-sportski centar

Kulturno sportski centar RAD

IZ RADOVE ISTORIJE

rad 30 god

 

olimpijke

Dan gradjevinara Srbije

02 zajednicki snimak nagradjenih

Zanimljivosti

tabla