foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


+381 11 2160 752
sah.zurn@yahoo.com

R A D

Šahovski klub

ZNAMENITE LIČNOSTI I ŠAH

pushkinNapoleon

Piše: Borivoje Marjanović (“Šahovski žurnal” april 1993)

Za šah često i olako kažemo da je drevna igra, iako nismo u stanju da iole ozbiljnijom tvrdnjom, približno, lociramo vreme i mesto naastanka i autora te čudesne igre. Ostale su nam legende koje govore o tome kako je, gde i kada nastao šah, odnosno njegova prvobitna verzija koja sa savremenim šahom i nema mnogo sličnosti. Jedna od tih legendi, nastanak šaha, odnosno njegove tadašnje verzije - čaturanga, dovodi se u vezu sa ratom, tvrdeći da je to igra rata. U sanskrtu ta reč označava vojsku, što nedvosmisleno ukazuje da se radi o igri u kojoj se sukobljavaju dve vojske.

Cela ta priča o transformisanju prvobitne verzije u savremeni šah je predmet posebnog razmatranja i proučavanja. Ipak, kada je reč o istoriji šaha zadivljuje fenomen da je ta igra, i pored vekovnih zabrana i anatemisanja, uspela je da sve to nadživi i privuče milione poklonika svih vera, profesija i rasa.

Nastavljamo sa pisanjem o ljudima koje je čovečanstvo nazvalo velikim i o njihovom interesovanju za šahovsku igru.

Budući da smo pomenuli legendu koja nastanak igre dovodi u vezu sa ratom, pomenimo neke od najslavnijih vojskovođa. Naravno da neki od slavnih stratega ratničke veštine nisu ni mogli da uživaju igrajući šah. Na primer Aleksandar Makedonski ili Julije Cezar, jer jednostavno šah u njihovo vreme nije ni bio rođen. Za neke kasnije velikane vojničkog umeća ostali su samo šturi podaci, da su igrali šah ali ne i zapisane partije.

Istoričari, sa velikom dozom sigurnosti, tvrde da je u životu Napoleona šah igrao veliku ulogu. Čak se tvrdi da je i plan njegovog begstva sa ostrva Sveta Jelena bio u tesnoj vezi sa šahom. Naime, u figurama nove garniture od slonovače, koje su njegove pristalice iz Francuska poslale zatočenom imperatoru, bio je sakriven plan akcije za njegovo oslobađanje. Na Napoleonovu nesreću, oficir koji je nosio garnituru i zna za tajnu, umro je na putu. Nama ostale figure koje su sad u muzeju, nekoliko gravura i crteža koji prikazuju Napoleona kako, vidno nervozan, igra šah.

Ostale su nam i partije koje se pripisuju Napoleonu kao i anegdota o njegovoj igri sa automaatom zvanim “Turčin”. Događaj se zbio u Beču u dvorcu Šembrun. Nemajući pojma da je u automatu bio sakriven igrač veoma jake snage, Napoleon je pristao da odigra partiju i ubrzo se našao u izgubljenoj poziciji. Ali kao što na bojnom polju nije lako gubio prisebnost, imperator je namerno odigrao nemoguć potez. Automat je mirno figuru vratio na početni položaj.Car se ironično nasmejao, pa ponovo odigrao potez mimo pravila igre. Automat je malo razmislio, pa ponovio prethodni manevar. Prisutni su sa nelagodnošću očekivali Napoleonovu reakciju. On je, nakon kraćeg razmišljanja, ponovio svoj poslednji potez. Sada se automat odlučio na nešto što je sve prisutne prenerazio. Mehaničkom rukom, kojom je povlačio poteze, automat je porušio figure na tabli.

Hroničari su zabeležili da se Napoleon nasmejao i pobednički izjavi “Eto, meni je pošlo za rukom da i jednu mašinu, bez emocija, izbacim iz takta.

A sada da vidimo kako je Napoleon igrao šah. Ostale su zabeležene tri partije koje mu se pripisuju. Jedna je iz 1802., druga iz 1804. a treća izz 1820. godine.
Pogledaćemo dve.

Remusat – Napoleon

Pariz, 1802

1.e4 Sf6

Aljehin, po kome ova odbrana nosi ime, rodio se tačno 90 godina posle ove partije.

2.d3

Ovako su svojevremeno protiv Aljehina igrali Maroci 1924. i Nimcovič 1927. godine.

2...Sc6 3.f4 e5 4.fe5 Se5 5.Sc3 Sfg4 6.d4 Dh4 7.g3 Df6 8.Sh3

Ne može 8.de5 zbog pretnje mata na f2, ali je trebalo igrati 8.De2 ili 8.Lf4

8...Sf3 9.Ke2 Sd4 10.Kd3 Se5 11.Kd4 Lc5 12.Kc5 Db6 13.Kd5 Dd6 mat.

"Oseća se da je partija komponovana. Igrana je slabo sa obe strane, naročito u otvaranju" - konstatuje velemajstor Golombek. U Napoleonovoj pratnji na ostrvu Sveta Jelena bio je i general Bertrand sa kojim je svrgnuti imperator odigrao mnogo partija. Jedna od njih je ostala sačuvana.

Napoleon – Bertrand

Sveta Jelena 1820 

1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.d4 Sd4 4.Sd4 ed4 5.Lc4 Lc5 6.c3 De7 7.0–0 De5 8.f4 dc3 9.Kh1 cb2 10.Lf7 Kd8 11.fe5 ba1D 12.Lg8 Le7 13.Db3 a5 

Pretilo je 14.Lb2 sa osvajanjem dame, ali je trebalo igrati 13...De5 

14.Tf8 

Nije išlo 14.Lb2 zbog 14...a4

14...Lf8 15.Lg5 Le7 16.Le7 Ke7 17.Df7 Kd8 18.Df8 mat.

Većina istoričara šaha smatra da je i ova partija samo pripisana Napoleonu, ali ostaje čvrsta činjenica da je, kao mlad oficir, Napoleon često navraćao u "Kafe de la Režans" i igrao tamo šah, a dobro se zna da u to vreme, u to šahovsko svetilište "paceri" nisu navraćali. Tamo su igrali najjači igrači sveta te epohe.

 

Kulturno-sportski centar

Kulturno sportski centar RAD

IZ RADOVE ISTORIJE

rad 30 god

 

olimpijke

Dan gradjevinara Srbije

02 zajednicki snimak nagradjenih

Zanimljivosti

tabla