foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


+381 11 2160 752
sah.zurn@yahoo.com

R A D

Šahovski klub

ŠAH: sport, nauka i umetnost

20170710 sanja vuksanovic 01Poznata je dilema da li je šah sport? Naravno, potpuno je pogrešna i posledica je nedopustivog neznanja o drevnoj igri, koje proizvodi nedopustivo pogrešne zaključke. U knjizi “O ŠAHU I ŠAHISTIMA ne samo potezima na 64 polja” to je objašnjeno i dokazano na ubedljiv način. Objasniti da šah u sebi sadrži i elemente nauke – najmanje je teško. To je nesumnjivo.

Najteže ali i najlepše je upustiti se u sagledavanje šaha kao umetnosti. Najčešće se to čini tako što se prikazuju čari i lepote šahovskih kombinacija ali i prelepih pozicionih ostvarenja – od vremena “romantike” sve do današnjeg vremena, tzv. “modernog šaha”. I tu nema spora. Ali kao da se zaboravlja poseban utisak koje šahovske dive, u još većoj meri, sve to začine jednom drugom lepotom – svojim izgledom.

Pročitaj više: ŠAH: sport, nauka i umetnost

STAVANGER (2): Nedovršena simfonija

wesley so karjakinU partiji koju ćemo videti, naturalizovani Amerikanac Veslo So žrtvovao je kvalitet, što se pokazalo sasvim opravdano, jer je ostvario značajnu pozicionu prednost. Međutim, bila je dovoljna samo jedna nepreciznost, koja je omogućila da nedavni izazivač za prvaka sveta uoči elegantnu patnu sliku, pole čega od pobede nije bilo ni traga ni glasa.

Pročitaj više: Radov komentar - 01.07.2017.

STAVANGER: Novo posrtanje Karlsena

aronian carlsenNije ništa novo ako se kaže da svetski šampion Magnus Karlsen igra slabije u rodnoj Norveškoj. Takva konstatacija potvrđena je - neočekivano ubedljivo - na nedavno završenom superturniru u Stavangeru (06.–17. jun), na kome je od 12 proplasiranih sa svetske rejting liste nastupilo čak 10.

Konačan plasman: 1. Aronjan 6, 2-3. Nakamura i Kramnik po 5, 4-6. Karuana, So i Giri po 4,5, 7-9. Vašje-Lagrav, Anand i Karlsen po 4 i 10. Karjakin 3,5 poena.

Ono što je ipak veliko iznenađenje je pretposlednje mesto svetskog šampiona, a poslednje je izbegao u poslednjem kolu - uz dosta sreće. S druge strane, nastavlja se stalni uspon Levona Aronjana, koji je još jednom trijumfovao na velikom superturniru. Evo direktnog duela dvojice šahovskih velikana, koja po nešto objašnjava od ovog što je prethodno rečeno.

Pročitaj više: Radov komentar - 26.06.2017.

MEMORIJAL GAŠIMOVA: Neki novi Kramnik

vladimir kramnikU knjizi "O ŠAHU I ŠAHISTIMA - ne samo potezima na 64 polja", u odeljku "Kasparov o stilu igre", vaš komentator navodi tekst u kome trinesti šampion sveta smatra da je eventualna klasifikacija najboljih šahista sveta po stilovima igre vrlo nezahvalna i ipak kaže: "Priznajem da je moja završnica bila daleko slabija od moje središnjice i otvaranja. Karpov je bio bolji u središnjici i završnici nego u otvaranjima, ali je to uspevao nadoknaditi koristeći odlične trenere. Vladimir Kramnik, koji mi je oduzeo titulu 2000., oličenje je najmanje izgledne kombinacije. Njegova priprema u otvaranju je odlična, a podjednako je uspešan i u završnici. U dinamičnoj središnjici, relativno govoreći, nije bio podjednako uspešan."

Pročitaj više: Radov komentar - 13.06.2017.

Kulturno-sportski centar

Kulturno sportski centar RAD

IZ RADOVE ISTORIJE

rad 30 god

 

olimpijke

Dan gradjevinara Srbije

02 zajednicki snimak nagradjenih

Zanimljivosti

tabla