foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


+381 11 2160 752
sah.zurn@yahoo.com

R A D

Šahovski klub

 

umetnici
Ljubivoje Ršumović, Vladimir Jovićević - Jov, Dragoslav Andrić i Miloš Jovičić


Krajem 1994. godine, neposredno pred početak Olimpijade u Moskvi, u ŠK “Rad” je održano drugo veče šaha, koje se odvijalo pod zajedničkim nazivom: “Šah je igra za druženje”. Povod je bio da se ženska reprezentacija Jugoslavije (Alisa Marić, Nataša Bojković, Mirjana Marić i Suzana Maksimović) isprati na poseban način i da joj se da podrška za ispunjenje najsmelijih ambicija. Veče je bilo zabavno-takmičarskog - čak svečarskog karaktera, a učinjeno je sve da reprezentativke, na čelu sa selektorkom Gordanom Marković, otputuju u najlepšem raspoloženju.

Za to se posebno potrudila ekipa umetnika – književnika (Dragoslav Andrić, Petar Rakić, Vladim Jovićević – Jov i Ljubivoje Ršumović), a ulogu kapitena preuzeo je popularni Ršum. Oni su bili u dvostrukoj ulozi: šahisti – takmičari i zaduženi za dobro raspoloženje. Obe uloge obavili su izvanredno.

Ovakve priredbe ne mogu se zamisliti bez onih koji vole šah i koji su spremni da pomognu šah i šahiste. To su sponzori, koji su takođe obavili dvostruku ulogu: obezbedili su potrebna sredstva za održavanje večeri, ali su se i nadmetali na 64 polja. Kapiten ekipe Dušan Unković, pomoćnik generalnog direktora NIS-Naftne industrije Srbije, koja je bila glavni sponzor večeri, odredio je tim u sastavu: L. Perović, Šešlija, D. Lukić i B. Lazović.

Sponzori večeri, pored NIS-a, T&M, Jinpros, Unioninvest-Termomontaža i Litera u potpunosti su “ispunili očekivanja”, pa su, pored uniformi BEKA i čizmica Koštane, vredne novčane nagrade i “džeparac”, pozitivno uticali na raspoloženje reprezentativki.

Prvi put ljubitelji šaha mogli su na delu da vide selekciju novinara (Marija Petrović, Nataša Strižak, Jadranka Međedović i Biljana Dekić). Kapiten ekipe, urednik šahovske rubrike “Politike” Dragoljub Joksimović, nije mogao da izvede ekipu koju je planirao. Očigledno je da selektorima nije lako!?

Uspeloj šahovskoj priredbi prisustvovao je legendarni šampion Svetozar Gligorić, a veče je završeno prijatnim (i bogatim) koktelom. Umesto komentara, pomenimo reči selektora Gordane Marković: “Ovo veče nam je zaista popravilo raspoloženje!”. Olimpijke su skoro u isti glas rekle: “Sve je bilo divno – treba sve to ponoviti!”.

Konačan plasman: Olimpijska reprezentacija Jugoslavije 18,5, Novinarska selekcija 14, Umetnici 14 i Sponzori 4 poena.

 

 

Kulturno-sportski centar

Kulturno sportski centar RAD

IZ RADOVE ISTORIJE

rad 30 god

 

olimpijke

Dan gradjevinara Srbije

02 zajednicki snimak nagradjenih

Zanimljivosti

tabla