foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


+381 11 2160 752
sah.zurn@yahoo.com

R A D

Šahovski klub

logoJedan od najznačajnijih klubova u istoriji Beograda svakako je Šahovski klub "Rad". Ali ne samo zbog takmičarskih rezultata, pojedinačnih i ekipnih, već pre svega zbog raznovrsnih aktivnosti kojima se, verovatno, nijedan šahovski klub u našoj zemlji ne može pohvaliti.

Međunarodni turnir u čast 30 godina postojanja Građevinskog preduzeća “RAD”

sala rad turnir 1977
Od 15. do 31. januara 1977. godine u Beogradu je održan Međunarodni turnir IX kategorije (2465,71), na kome je učestvovalo devet velemajstora, tri internacionalna majstora i dva majstorska kandidata, a povod je bila proslava 30 godina postojanja Građevinskog preduzeća “Rad”. Turnir je igran u svečanoj sali GP “Rad”, a sudio je međunarodni sudija Miloš Petronić, sa pomoćnikom Nenadom Jovanovićem.

tabela rad turnir 1977

Prvo mesto podelili su velemajstori Ulf Anderson, Milan Matulović i Jan Smejkal sa po 8,5 poena iz 13 partija. Pobednički pehar, zbog boljeg uspeha po dodatnim kriterijumima, pripalo je Andersonu iz Švedske. U vremenu u kome je igran, turnir je bio visokog ranga – odgovarao je današnjim turnirima XIII ili XIV kategorije.

U prilogu se mogu videti sve partije – ukupno 91, a za najlepšu je proglašena partija Milan Matulović – Predrag Ostojić.

pobednici rad turnir 1977

 Pre turnira održano je prvenstvo ŠK “Rad”, koje je imalo i kvalifikacioni karakter. Pobedio je majstorski kandidat Miloš Jovičić sa 9 poena iz 11 partija, a 2-4 mesto podelili su Dragan Gavela, Dragoljub Milićević i Ilija Vukelić sa po 7,5 poena. Na osnovu dodatnih kriterijuma pravo učešća na velemajstorskom turniru stekao je majstorski kandidat Dragan Gavela. Sa ovog turnira videćemo partiju u kojoj je Jovičić u minijaturi savladao majstorskog kandidata Savu Nikolića.

 

FOTOGRAFIJE UČESNIKA TURNIRA I PLAKAT

01 Medjunarodni turnir 02 velemajstor Jan Smejkal 03 velemajstor Ulf Andersson
04 velemajstor Gyula Sax 05 velemajstor Alexey Suetin 06 velemajstor Dragoljub Velimirovic
07 velemajstor Milan Matulovic 08 velemajstor Enver Bukic 09 velemajstor Ivan Radulov
10 velemajstor Predrag Ostojic 11 intermajstor Dusan Rajkovic 12 intermajstor Ferenc Portisch
13 intermajstor Norman Weinstein 14 majstorski kandidat Milos Jovicic 15 majstorski kandidat Dragan Gavela

 

 

PARTIJE SA TURNIRA 

 

Preuzmi partije sa turnira u pgn formatu >>>

 

Kulturno-sportski centar

Kulturno sportski centar RAD

IZ RADOVE ISTORIJE

rad 30 god

 

olimpijke

Dan gradjevinara Srbije

02 zajednicki snimak nagradjenih

Zanimljivosti

tabla