foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


+381 11 2160 752
sah.zurn@yahoo.com

R A D

Šahovski klub

logoJedan od najznačajnijih klubova u istoriji Beograda svakako je Šahovski klub "Rad". Ali ne samo zbog takmičarskih rezultata, pojedinačnih i ekipnih, već pre svega zbog raznovrsnih aktivnosti kojima se, verovatno, nijedan šahovski klub u našoj zemlji ne može pohvaliti.

Zato što ima tradiciju i rezultate!

Do sada su se odvijala tri ciklusa šahovske škole u Šahovskom klubu “Rad”. Svaki od njih je na svoj način bio specifičan, ali u nečemu su bili jedinstveni: postignuti su rezultati visoke vrednosti! 

U prvom ciklusu, koji je održan 1991. godine, nastavu je vodila Sanja Vuksanović – u to vreme ženski internacionalni majstor, koja je diplomirala u Moskvi, na katedri za šah. Školu je pohađao veliki broj mladih polaznika, a ono što je posebno vredno pažnje je podatak da su u njoj ponikli Miloš Perunović - koji je sada velemajstor i osvajač titule šampiona Srbije, i Draško Bošković – sada internacionalni majstor.

16 Sanja Vuksanovic 15 Cas u SK Rad
Sanja Vuksanović Detalj sa predavanja
14 Milos Perunovic i Drasko Boskovic
"Daleko dogurali": Miloš Perunović i Draško Bošković u školi

 

Drugi ciklus, od 1997. do 2000. godine, pod nazivom “Škola šampiona”, bio je drugačiji koncipiran. Pored predavanja “grupnog karaktera”, internacionalni majstori Miloš Jovičić, Slobodan Mirković i Jovica Manić, posebnu pažnju posvetili su pojedinačnom radu sa talentovanim mladim šahistkinjama – koje su već pokazale značajne rezultate u kadetskoj konkurenciji. To je rezultiralo osvajanjem brojnih medalja na kadetskim prvenstvima Jugoslavije, a najvećim uspehom svakako se smatra dvostruka titula omladinske prvakinje, koje je Jelena Miloradović osvoila 1997. i 1998. godine. Ono što se mora posebno naglasiti je da su ove talentovane šahistkinje, kojima se nešto kasnije pridružila i Ljilja Drljević, veoma uspešno nastupali u takmičenju Prve savezne lige – kao najmlađa ekipa u istoriji ovog takmičenja.

02 Skola saha 11 Jelena Miloradovic
 Prva savezna liga (Vrnjačka Banja 1999), ekipa RAD
“Škola šampiona” (s leva na desno): Radmila Kovačević, 
Marijana Savić, Jelena Miloradović, 
Miloš Jovičić (kapiten i trener), Korina Peptan, 
Slobodan Mirković (trener) i Ljilja Drljević
Jelena Miloradović, 
dvostruka omladinska 
prvakinja Jugoslavije

U periodu od 2003. do 2005. godine, odvijao se novi ciklus – pd starim nazivom “Škola šampiona”. Ovoga puta na okupu su se našli najbolji mladi šahisti Srbije: Miloš Lapčević, Miloš Roganović, Petar Krstić, Vuk Savanović, Boban Bogosavljević, Aleksandar Tot, Milena Vasić, Jovana Erić, Anđelija Stojanović, Stefana Milutinović i dr. 

Rad se odvijao u tri pravca: prvo, predavanja svake subote u trajanju od pet časova, šahovski kampovi u trajaju od deset dana, i pojedinačni rad. Koliko je ovakav rad bio plodonosan, pokazuju podaci da su Anđelija Stojanović, Jovana Erić i Boban Bogosavljević kasnije postali šampioni Srbije u seniorskoj konkurenciji, a da su Anđelija, Boban i Miloš Roganović osvojili titule velemajstora.

17 Fruska Gora 1 19 Fruska Gora 3
Kamp (Fruška Gora 2004) Kamp (Fruška Gora 2004)
18 Fruska Gora 2 01 Prva srebrna medalja za Skolu sampiona
Kamp (Fruška Gora 2004) Prvenstvo Evrope u ubrzanom šahu
(Obrenovac 2004), RAD “Škola šampiona”, 
osvajač srebrne medalje
09 Stefana Milutinovic i Milos Jovicic 08 Nikola Sedlak
Kadetsko prvenstvo sveta 
(Belfort FRA, 2005.): 
Stefana Milutinović (9) i trener Miloš Jovičić

Nikola Sedlak:
Promoter “Škole šampiona”

Da, to su reference koje “Radovu školu šaha” čini drugačijom od ostalih. 

Kulturno-sportski centar

Kulturno sportski centar RAD

IZ RADOVE ISTORIJE

rad 30 god

 

olimpijke

Dan gradjevinara Srbije

02 zajednicki snimak nagradjenih

Zanimljivosti

tabla