foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


+381 11 2160 752
sah.zurn@yahoo.com

R A D

Šahovski klub

logoJedan od najznačajnijih klubova u istoriji Beograda svakako je Šahovski klub "Rad". Ali ne samo zbog takmičarskih rezultata, pojedinačnih i ekipnih, već pre svega zbog raznovrsnih aktivnosti kojima se, verovatno, nijedan šahovski klub u našoj zemlji ne može pohvaliti.

Poznati su voleli i igrali šah

Mnogo je poznatih ljudi volelo šah i igralo ga. Za Kristofora Kolumba se ne može pouzdano reći da je igrao šah, mada neke legende navode na zaključak da jeste.  

O Šekspirovom odnosu prema šahu ne zna se mnogo, ali slika Šekspira kako igra šah s Benom Džonsonom, čiji je autor Karel van Mander (1548 – 1606), holandski slikar i Šekspirov savremenik, ali i citati iz Šekspirovih drama u kojima su primetne aluzije na šah (Ukroćena goropad, Kralj Lir, Oluja i Kralj Ivan) ukazuju na to da je bio “u kontaktu” sa šahom. Zapisano je da je veliki pesnik Aleksandar Sergejevič Puškin voleo šah i igrao sa poznatim ruskim majstorom Aleksandrom Dmitrijevičem Petrovim. Lav Nikolajevič Tolstoj je izgovorio sledeće: “Ja ne mogu da podnesem ovaj život bez šaha, knjiga i lova”.

Napoleon Bonaparta je igrao šah, a njegova strategija koja mu je donela pobedu u bici kod Austerlica inspirisala je Zigberta Taraša da, u svom članku iz 1903. godine, zaključi da je u šahu “Najbolji odgovor na krilni napad kontraudar u centru!”. Spisak onih za koje se sa priličnom dozom sigurnosti zna da su voleli i igrali šah je povelik... 

Kulturno-sportski centar

Kulturno sportski centar RAD

IZ RADOVE ISTORIJE

rad 30 god

 

olimpijke

Dan gradjevinara Srbije

02 zajednicki snimak nagradjenih

Zanimljivosti

tabla