foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


+381 11 2160 752
sah.zurn@yahoo.com

R A D

Šahovski klub

logoJedan od najznačajnijih klubova u istoriji Beograda svakako je Šahovski klub "Rad". Ali ne samo zbog takmičarskih rezultata, pojedinačnih i ekipnih, već pre svega zbog raznovrsnih aktivnosti kojima se, verovatno, nijedan šahovski klub u našoj zemlji ne može pohvaliti.

Specifičnost - posebnost šaha

“Šah je igra koja čini čast ljudskom umu.” Fransoa Volter

“Šah kao ljubav, kao muzika ima moć da ljude čini srećnim.” Zigmund Taraš

Opšte je mišljenje, da šahu pripada posebna uloga među igrama. Za njega se kaže da je “kraljevska igra”, “igra kraljeva”, “kralj igara”. Neki humorista je rekao da je šah previše težak da bi bio igra, a previše lak da bi bio nauka. Užitak prilikom igranja je mnogo iznad užitka kod drugih igara. Šah se zaista približava umetnosti i nauci. 

Od posebne važnosti je podatak da se šahom bavi veliki broj ljudi širom sveta. Pored brojnih vrednosti koje ova sportska grana poseduje, ovakvom interesovanju doprinosi okolnost da su troškovi rekvizita i opreme minimalni i tako dostupni većini stanovništva. I zaista, da bi ste igrali šah, potrebno vam je samo ovo: želja da igrate, zatim protivnik i šahovska tabla sa figurama. To kaže majstor Dragoslav Andrić na početku svoje knjige “ŠAH - Igra miliona”. Dakle, nema nikakve sumnje da je drevna igra veoma popularna u praktično svim zemljama sveta, a posebno u onim najvećim, kao što su Rusija, Kina, Indija, ali i SAD, Nemačka, Francuska i dr.

Šah poseduje sve karakteristike sporta, ali je od posebnog značaja da se šah može igrati do “poznih godina” – ceo život! I ne samo da se može, već ga i treba igrati, jer merodavna medicinska istraživanja nedvosmisleno ukazuju da je za dugovečnu, ali i “kvalitetnu starost” neophodna umna aktivnost - čak joj se daje prednost u odnosu na fizičku. Ovo zapažanje u velikoj meri opravdava ono što je zabeleženo u vremenu, mnogo pre ovog sadašnjeg: “Ako hoćeš da budeš srećan jedan dan - napij se, ako hoćeš da budeš srećan nedelju dana – oženi se, ako hoćeš da budeš srećan celog života - igraj šah.” (Indijska iskrica).

Kulturno-sportski centar

Kulturno sportski centar RAD

IZ RADOVE ISTORIJE

rad 30 god

 

olimpijke

Dan gradjevinara Srbije

02 zajednicki snimak nagradjenih

Zanimljivosti

tabla