foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


+381 11 2160 752
sah.zurn@yahoo.com

R A D

Šahovski klub

logoJedan od najznačajnijih klubova u istoriji Beograda svakako je Šahovski klub "Rad". Ali ne samo zbog takmičarskih rezultata, pojedinačnih i ekipnih, već pre svega zbog raznovrsnih aktivnosti kojima se, verovatno, nijedan šahovski klub u našoj zemlji ne može pohvaliti.

Moralne vrednosti šaha

O vrednostima šaha pisalo se još pre više od dva veka. Benjaminu Venijaminu Franklinu (1706-1790), koga mnogi smatraju najpoznatijim Amerikancem XVIII veka (bio je proslavljeni naučnik i publicista – prosvetitelj), šah je čitavog života bio veran i dobar pratilac. Evo šta je 1779. godine pisao o moralnim vrednostima šaha. 

“Šahovska igra nije samo besposlena, dokonaška zabava. Uz njenu pomoć se može steći za sebe ili učvrstiti u sebi niz veoma vrednih kvaliteta uma, korisnih u ljudskom životu, jer oni postaju navike koje služe u svim slučajevima. Pa, život je sličan šahovskoj igri: u životu mi takođe težimo da nešto savladamo i zato stupamo u borbu sa suparnicima ili protivnicima: u životu, takođe, se susreće ogroman broj dobrih i loših događaja, koji predstavljaju rezultat naše trezvenosti i rasuđivanja, ili nedostatak toga.

Dakle, igrajući šah mi se možemo naučiti sledećem:

1. Oštroumnosti, sposobnosti da malo zavirimo u budućnost i odmerimo moguće posledice naših aktivnosti. Šahista stalno razmišlja: ‘Ako povučem ovaj potez, koje ću ja prednosti steći u novoj situaciji? Kako će protivnik iskoristiti taj potez da bi meni nametnuo neugodnost? Kakve druge korake mogu ja načiniti da bih ojačao svoju poziciju i odbranio se od njegovih napada?’

2. Opreznost i sposobnosti da pogledom obuhvatamo čitavu šahovsku tablu ili polje aktivnosti, uzimajući u obzir uzajamne odnose različitih figura i položaja, zatim opasnosti kojima se figure izlažu, verovatnoća onoga šta će protivnik uraditi – ovaj ili onaj potez i napasti jednu ili drugu figuru, ali, takođe, uračunati i različita sredstva koja se mogu upotrebiti da bi se izbegao udarac protivnika ili okrenuti posledicu napada protiv njega samoga.

3. Obazrivost, strpljenje pri povlačenju poteza. Ta navika se najbolje stiče strogom primenom pravila igre, takve, na primer, kao što su: “Ako ste takli figuru, onda ste obavezni da nju povlačite na jedno ili drugo polje: ako ste je, pak, stavili na polje, onda ne možete vraćati potez”. Poštovanje sličnih pravila zato donosi najveću korist, jer, blagodareći tome, šahovska igra u velikoj meri postaje primer života, a naročito rata, ako sebe zbog nepažnje dovedete u teško i opasno stanje, da od neprijatelja dobijete dozvolu da odvedete svoju vojsku na sigurnije mesto, već ste prinuđeni da pretrpite sve posledice svoje nepromišljenosti.

I najzad, blagodareći šahu mi stvaramo sebi naviku da ne padamo duhom, zbog toga što danas naše stvari izgledaju loše, već da se nadamo blagotvornijoj promeni i uporno istražujemo resurse...

Kulturno-sportski centar

Kulturno sportski centar RAD

IZ RADOVE ISTORIJE

rad 30 god

 

olimpijke

Dan gradjevinara Srbije

02 zajednicki snimak nagradjenih

Zanimljivosti

tabla