foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


+381 11 2160 752
sah.zurn@yahoo.com

R A D

Šahovski klub

logoJedan od najznačajnijih klubova u istoriji Beograda svakako je Šahovski klub "Rad". Ali ne samo zbog takmičarskih rezultata, pojedinačnih i ekipnih, već pre svega zbog raznovrsnih aktivnosti kojima se, verovatno, nijedan šahovski klub u našoj zemlji ne može pohvaliti.

O suštini šaha

Pokušaji da se objasni suština šaha najčešće vode ka tome da mu se daju karakteristike borbe. Tako u predgovoru svoje knjige “Šahovska škola u 30 lekcija” velemajstor Aleksandar Matanović piše: “U šahovskoj igri međusobno se bore dve vojske, a dobar vojskovođa mora da zna šta mogu i kakva je uloga konjice, artiljerije, pešadije u pojedinim fazama igre; zašto se figure različito ponašaju u različitim pozicijama, zašto ista figura nekad vredi više, nekad manje... Tek tada šahista je na pravom putu da ovlada ovom igrom zadržajnijom i uzbudljivijom od svih igara koje je čovek izmislio.” 

Nešto drugačije govorio je drugi svetski šampion sveta, Emanuel Lasker, matematičar i filozof, koji je izrazio mišljenje da najznačajnija karakteristika šaha – koja i najviše odgovara ljudskoj prirodi, jeste borba. Naravno, to nije borba u bukvalnom smislu te reči već borba u kojoj se harmonično usklađuju elementi znanja, umetnosti i duha.

Nastojeći da objasni kako se vodi ta šahovska borba i koji su njeni osnovni principi, Lasker je pisao ovako: “Šahovska igra se sastoji od ploče sa 64 kvadrata i dve armije figura. Ukoliko nam je to poznato, mi smo u odnosu na nekog imaginarnog vojskovođu koji polazi u bitku u velikoj prednosti, jer njemu nije poznato ni mesto gde se nalaze protivničke glavne trupe ni njihova snaga. Nama je pak ova činjenica poznata. Nama je takođe poznato da u materijalnoj snazi, znači broju, vrsti i rasporedu figura ne zaostajemo za protivnikom. Uprkos tome, naš prvi plan biće analogan planu svakog vojskovođe. Pre svega mi ćemo mobilisati naše trupe da bismo zaposeli linije i centralne tačke.”

O suštini šaha, za koji je Gete rekao “da je probni ispit uma”, poznati su ovako govorili:

“Šah nas uči da ne gubimo glavu u lošoj situaciji i da uporno istražujemo mogućnosti kako da isplivamo iz teškoća”. (Franklin), “Šah nas goni na aktivnost, jer pasivnom igrom nijedna partija nije dobijena.” (Štajnic), “Urođenu težnju čoveka za borbom i pobedom šah skreće u najplemenitijem pravcu.” (Lasker), “Suština šahovske umetnosti je u sposobnosti analiziranja položaja.” (Botvinik), “Bavljenje šahom doprinosi izgrađivanju pozitivnih karakternih osobina.” (Gligorić), “Kad vučem potez znam da je dobar, samo u slučaju ako je logičan.” (Bronštajn), “Veliki šahovski majstori rađaju se isto tako kao i veliki muzičari.” (Falk), “Prvaci sveta se ne stvaraju – oni se rađaju!” (Ljubojević). “Šah je po formi – igra, po sadržini – umetnost, a po teškoći savlađivanja – nauka.” (Petrosjan), “Šah je za mene pre svega borba. On sadrži u sebi elemente nauke i umetnosti, ali ako se treba takmičiti, onda na prvo mesto treba staviti njegove sportske principe.” (Karpov).

Kulturno-sportski centar

Kulturno sportski centar RAD

IZ RADOVE ISTORIJE

rad 30 god

 

olimpijke

Dan gradjevinara Srbije

02 zajednicki snimak nagradjenih

Zanimljivosti

tabla